Wel of geen restaurant opzetten in je hotel – help!

Een hotel is een interessante business, want mensen moeten slapen. Maar mensen moeten ook eten. Betekent dit dat het direct een verstandig idee is om een complete keuken in je hotel in te bouwen zodat je ook een restaurant uit kunt baten? Niet direct. We leggen je graag helder uit waar je op moet letten bij het overwegen om een restaurant aan je aanbod toe te voegen.

Punt 1: de verwachte opbrengst

Overweeg je om een restaurant op te zetten in je hotel, dan is het verstandig om eerst te kijken naar de verwachte opbrengst. Heb je een hotel in the middle of nowhere, dan is de kans groot dat alle gasten direct bij je komen eten. Heb je genoeg gasten om er winst op te kunnen maken? Dan is een restaurant opzetten een slimme optie.

Zit je echter midden in een dorp of aan de rand van de stad, dan moet je verder kijken. Direct het idee weggooien is niet nodig. Kijk eens naar het horeca-aanbod in de buurt van je hotel. Is er iets dat duidelijk mist? Vraag gerust de lokale bevolking eens wat zij graag voor eetgelegenheden zouden willen zien in de toekomst. Door in te spelen op de lokale markt, kan het restaurant ook mensen van buiten het hotel aantrekken. Zo heb je direct een aantrekkelijkere basis. Let er wel op dat je businessmodel compleet verandert door deze aanpak.

Wat is het idee achter het restaurant?

Een restaurant opzetten kan iedereen. Letterlijk iedereen, want zo lastig is het maken van een tosti of uitsmijter niet. Maar een succesvol restaurant opzetten is een heel ander verhaal. Vraag je daarom eerst eens af wat je wilt. Wil je echt authentiek eten gaan maken en het vlees serveren op de prachtige serveerplanken van Maakjeeigensfeer, of ben je meer op zoek naar het opzetten van een soort fastfood?

Begin nooit een restaurant zonder eerst te kijken naar de vraag, de doelgroep en wat je zelf graag in de keuken op wilt bouwen voor de mensen die bij je komen eten.

Loont het om een restaurant op te zetten in je hotel?

Of het lonend is, dat is nog maar net de vraag. Het is afhankelijk van de investeringen die gedaan moeten worden, het management en het succes van het restaurant. Vergeet niet dat er erg veel winst gemaakt wordt op eten – maar dat horecapersoneel tegelijkertijd ook niet gratis voor je aan het werk gaat. Het is daarom verstandig om eerst goed de mogelijkheden door te nemen en te kijken hoeveel budget er is. Je wilt niet alles opzetten om er vervolgens achter te komen dat er geen geld meer is voor de inkoop van de ingrediënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *