Waarom zo veel mensen zo graag een festival bezoeken

Er worden in ons land talloze festivals georganiseerd, van heel groot tot heel klein. Vaak gaat het om muziekfestivals, maar dat is lang niet altijd het geval. Er zijn ook festivals die te maken hebben met sport of yoga, met een bepaalde cultuur of een ‘way of living’. Stuk voor stuk trekken zij volop bezoekers, die genieten van één of meerdere dagen festivalsfeer. Wat maakt een festival nu zo aantrekkelijk voor heel veel mensen?

Je bent er met gelijkgestemden

Voor veel mensen is het bezoeken van een festival één groot feest waarop zij volop gelijkgestemden tegenkomen. Dat kan gaan om mensen met dezelfde muzieksmaak. Stel, je bent gek op een keiharde heavy metal muziek, en hebt niemand in je omgeving die deze passie met je deelt. Bezoek je een festival dat uitsluitend om dit soort muziek draait, dan bevind je je opeens in een hele massa mensen die jouw passie delen. Waar je mee kunt praten, kunt genieten en waar je eindelijk eens niet de enige bent. En ook al ben je niet de enige binnen je vriendengroep, en bezoek je een festival met een groepje, kan het simpelweg hartstikke leuk zijn om je even onder uitsluitend gelijkgestemden te bevinden. Niemand die je iets hoeft uit te leggen over jouw passie!

Het voelt als een minivakantie

Een festival kun je een beetje vergelijken met een vakantie. Je bent even weg uit je vertrouwde omgeving, weg uit de dagelijkse sleur, en even lekker allemaal maar doen wat je zelf wilt. De buitenwereld bestaat even niet, zodra je het terrein oploopt met je polsbandjes om. Het enige wat er op je to do list staat is lootjes trekken wie van je vrienden nu een rondje drinken haalt. Dit is voor nu even jouw wereld, heerlijk toch?

Dat deze ‘vakantie’ doorgaans maar 1 of 2 dagen duurt, dat maakt niet zo veel uit: je bent er even helemaal uit geweest, en komt (al dan niet brak…) weer verfrist en wel thuis.

Even in een andere wereld

Op het festivalterrein ben je even in een andere wereld. Er gelden andere regels. Er wordt niet betaald met geld, maar met consumptiebonnen. Je hoeft je even met niks anders bezig te houden, dan met wat er op het terrein gebeurt. Naar welk optreden of naar welke workshop ga je? Wat wil je eten of drinken? Het lijkt wel of een festivalterrein een beetje los staat van de rest van de wereld.

De sfeer is uniek

Ben je een keer op een festival geweest, dan is de kans dat je nog een keer wil gaan. De sfeer is er namelijk uniek, die vind je nergens anders. Zeker op een meerdaags festival ontstaat een groepsgevoel. Je ligt allemaal in die kleine tentjes, komt allemaal brak je bed weer uit, en verheugt je desondanks allemaal op de optredens en activiteiten van vandaag. Deze sfeer vind je nergens anders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *