De Mooiste LAWs van Europa

De GR langeafstandswandelroutes, in het Franse Sentier de Grande Randonnée, in Nederlandse Grote Routepaden of Lange-afstand-wandelpaden (LAW), in Portugese Grande Rota, in Spaanse Gran Recorrido, in Catalaans Gran Recorregut zijn een netwerk van langeafstandswandelroutes in Europa, meestal in Frankrijk, België, Nederland en Spanje. LAWs kunnen honderden kilometers lang zijn en zijn internationaal gemarkeerd met een rood-wit symbool, dat in de meeste gevallen op de Poolse vlag lijkt. In deze blog post stellen we je de mooiste LAWs van Europa voor. 

1) GR 223 – Cami de Cavalls

De GR 223 – Camí de Cavalls (Catalaans voor Paardenpad) is een LAW-route op het eiland Menorca, Spanje. De Camí de Cavalls kreeg waarschijnlijk voor het eerst vorm in de 14e eeuw en werd in zijn oorsprong gebruikt door de “caballeries” (Adellijken) om de kust rond het eiland te ontwikkelen. 

De Camí werd voor het eerst schriftelijk vermeld in de 17e eeuw als een pad dat het eiland Menorca volledig omsluit. Hoewel het pad tot in de 20e eeuw vooral door het leger met paarden werd gebruikt voor defensiedoeleinden, was het ook beschikbaar voor het gewone volk. Vanaf de 20e eeuw werden op afzonderlijke delen privépercelen gebouwd en de Camí de Cavalls konden lange tijd niet meer gebruikt worden. In de jaren tachtig begonnen de Menorcanen campagne te voeren voor de heropening van het Paardenpad en zodoende ontstond GR 223. 

2) LAW 9 – Pieterpad

Van Pieterburen in het hoogste noorden naar de Sint Pietersberg in het diepste zuiden, dat is het Pieterpad. De route loopt 498 kilometer van Pieterburen door het oosten van Nederland. Het Pieterpad is een van de officiële LAWs in Nederland en veruit de populairste van de lange afstandswandelroutes. Het is mogelijk om de route in beide richtingen te lopen, en het hele jaar door. Het is goed bewegwijzerd en wordt over de hele lengte goed bediend door het openbaar vervoer en de accommodatie. Wandelaars die het Pieterpad lopen, doen vaak een aantal etappes in een lang weekend. 

3) GR 20 – Corsica
De GR20 of Fra li Monti is een voetpad dat het mediterrane eiland Corsica doorkruist en ongeveer noord-zuid loopt, door de outdoor-schrijver Paddy Dillon beschreven als “een van de mooiste routes ter wereld”. Het hele pad is ongeveer 180 km lang met een hoogteverschil van 12.000 meter, duidelijk aangegeve. De wandeling duurt voor de meeste van de 10.000-20.000 wandelaars per jaar ongeveer 15 dagen. De route wordt beschouwd als de moeilijkste van alle GR routes en bestaat uit twee delen: het noordelijke deel, tussen Calenzana en Vizzavona en het zuidelijke deel, tussen Vizzavona en Conca.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *