Drie manieren om aan een hotel te komen

Stel je voor dat je graag naar een hotel wilt. Alleen dan niet om op vakantie te gaan, maar om er eigenaar van te worden. Dan zijn er verschillende opties waar je gebruik van kunt maken. We gaan het hier niet hebben over verschillende financieringsmogelijkheden. Het gaat hier om de technische constructie achter het kopen van een hotel. Welke opties zijn er en welke vorm past het beste bij jou?


Directe koop (volledige overname)

Je kunt een bestaand hotel overkopen en dit vervolgens zelf runnen. Hierbij lopen de mogelijkheden uiteen, afhankelijk van je budget. Je kunt een slechtlopend hotel overnemen en dat weer op de kaart zetten. De aanschafprijs is dan lager, maar de investeringen die nodig zijn, kunnen torenhoog uitvallen. Neem je een goedlopend hotel over, dan zit je met een flinke aankoopprijs, zeker wanneer de boeken alleen maar groene cijfers laten zien. Hier krijg je ook te maken met flinke overheadkosten (denk alleen al aan het personeel), maar hier krijg je ook veel sneller inkomsten uit.


Directe koop van een pand met andere bestemming

Je hoeft niet een hotel over te nemen om een hotel te hebben. Vooral in toeristische gebieden zijn investeerders vaak op zoek naar andersoortige gebouwen die zij aan kunnen passen. Een oude school of ziekenhuis heeft vaak de perfecte basis om hiermee aan de slag te gaan. Het voordeel is dat de aankoopprijs laag ligt. De nadelen zijn ook duidelijk: hoge investeringen en het aanpassen van het bestemmingsplan is niet altijd mogelijk. Zeker niet wanneer een lokale ambtenaar besluit zijn poot stijf te houden.


Direct overname en verhuur door laten lopen

Bij de vorige twee opties moest je zelf de armen uit de mouwen steken. Daarom hebben we de derde optie bewust gekozen. Hier gaat het om beleggingspanden. Je koopt een hotel dat op dit moment gerund wordt door een huurder. De verhuur blijft doorlopen, waardoor je zelf niet aan het werk hoeft. Hier heb je opnieuw een hoge investering wanneer het een goedlopend hotel is, maar je hebt ook directe inkomsten. Bij deze beleggingspanden wordt invloed uitoefenen niet altijd op prijs gesteld. Daarom is het goed om van tevoren wat onderzoek te doen naar de precieze invulling van het huidige contract en de mogelijkheden op het gebied van rendement, voordat je een handtekening zet.


Hoe bepaal je welke optie het beste bij je past?

Door te kijken naar het budget, de termijn waarop je geld wilt verdienen en de vraag of je zelf als hoteleigenaar aan het werk wilt. Daarmee kun je direct bepalen welke van de drie opties hierboven het beste bij jou past, of dat je toch beter gewoon kunt blijven doen wat je nu doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.